Kort na de Tweede Wereldoorlog had overgrootvader Willem Hamelink, een echte broodbakker van ‘Stolwijkersluis’ in Bussum, een bakkerij met twee winkels. Zijn zoons werkten allen in ’t bedrijf mee.

Abel sr. – één van de zoons die verder ging in het vak – trouwde met Jannetje de Ronde, de dochter van herenbanketbakker Folkert de Ronde. Zij vestigden zich in 1958 in Baarn. Samen hadden ze een zeer succesvolle brood- en banketbakkerij, waar ze in de jaren ’70 al biologisch verbouwd graan verwerkten tot een volkorentarwebrood, dat met enkel een likje roomboter al een traktatie was…

In 1970 werd hun zoon Abel jr. geboren. Ook hij koos voor het bakkersvak. Nadat hij de bakkerijondernemers-opleiding ‘Wageningen’ voltooid had, kon hij door meelstof-allergie niet verder in de broodbakkerij. Bij de firma Kraay werd Abel jr. ‘door het fruitvirus gestoken’. Vervolgens werkte hij op markten met de fi rma Ketelaar, haalde alle AGF-diploma’s en vrachtrijbewijs voor een eigen bedrijf en begon een traiteur/AGF-speciaalzaak met zijn vrouw Karin, dochter van de bekende Baarnse wijkagent Born. ‘Ruim zeven jaar konden we daar geweldig mooie en lekkere spullen verkopen’.

Na het staken van deze zaak vanwege een kwaadwillende projectontwikkelaar, is Karin, inmiddels moeder geworden van drie bloedjes, zich gaan toeleggen op het moederschap. Intussen is vader Abel jr. via groentejuwelier Van Mossel te Laren en een oriëntatiecursus terecht gekomen in de horeca. In het voorjaar van 2003 startte Dorsthuys Demmers, een mooie brasserie aan de Brink in Baarn. Abel heeft ‘mee mogen bouwen’ aan dit succes.

Op de Horecava 2004 is hij ‘door het ijsvirus gegrepen’ en ging alle cursussen doen die er in ijsland te halen zijn. In de zomer van 2005 is hij bij de Amsterdamse firma Lanskroon als gespecialiseerd ijsbereider begonnen. Hier heeft hij gedurende drie jaar de kneepjes van het vak geleerd.

De kennis, recepten en ervaring van al deze generaties vormen een basis voor een nieuwe start: De Smaecken van Hamelink. Als ouders van ‘fijnproever Bart’ (onmiskenbaar de genen) zien we de uitdaging om onze smaak-ervaringen met jong en oud te delen.

De keuze het familiewapen te gebruiken in ons logo is voor ons een logisch gevolg van onze voorgeschiedenis. Al deze generaties achtten ‘de smaak’ altijd het belangrijkste waarop het eten werd beoordeeld. Als leden van een ambachtsgilde – waarschijnlijk ijzersmeden, vandaar de hamers – is ‘de kwaliteit’ hoog in het vaandel gedragen. Als ode aan de voorouders en dit authentieke kwaliteits- en smaakbesef kiezen wij ‘de Smaecken’ zo te schrijven en het familiewapen met trots te dragen.

We koesteren de wens dat dit nog vele geslachten voort zal duren en hopen dat we u nog vaak in onze zaak zullen ontmoeten, om u steeds weer ‘lekker te kunnen maken’ met al dit gegevene…

Karin en Abel

Bakkersgezin van opa Willem Hamelink

Bakkersgezin van opa Willem Hamelink, in midden Abel sr. met bakkersmuts.